Nimbus blev et dansk motorcykeleventyr
I takt med at motorcyklen udviklede sig til at være et køretøj, som ikke bare var til for sjov og spas, men i stedet blev en vigtig del af folks hverdag, ville danskerne også være med. Med en motorcykel kunne almindelige mennesker blive mobile på en helt ny måde, og selv om motorcyklen i høj grad blev forbundet med fart og sjov, blev den også hurtigt til et praktisk transportmiddel i hverdagen.
I 1919 blev den danske motorcykelfabrik Nimbus startet, og produktionen løb helt frem til 1960. Det var folkene bag støvsugerfabrikken Nilfisk, de to ingeniører P. A. Fisker og H. M. Nielsen, som startede Nimbus, og det var Fisker der tog initiativet til at udvikle et køretøj, efter at de ellers havde koncentreret sig om støvsugere og andre maskiner med elektromotorer.
Kardantrukken motorcykel
Den første prototype fra de to ingeniørers hånd blev lanceret i 1918, og det var en motorcykel drevet med en kardanaksel i stedet for en kæde, som ellers var det almindelige. Ud fra en designmæssig vinkel fremstod den moderne, eftersom benzintanken eksempelvis var integreret i stellet, og ikke sat på som en ekstern del. På grund af dette fik den første Nimbus hurtigt øgenavnet ‘Kakkelovnsrøret’.
Ingen nem gang på jord
Det var ikke nemt at igangsætte en dansk produktion af motorcykler, og Nimbus var flere gange ramt af kriser. I 1928 stoppede man helt produktionen, efter at have bygget godt 1.200 motorcykler.
Man gav dog ikke op, og i 1934 kom ‘Humlebien’ på gaden. Det var en ny model, kaldet Model C, som havde et pladestel og en såkaldt teleskopforgaffel, som kunne fjedre. Det blev BMW senere kendt for, men det var altså Nimbus der var først med denne type forgaffel, der gjorde kørslen mere behagelig. Maskinen blev hurtig populær i den danske hær, som købte hver 5. af den samlede produktion. Også postvæsenet faldt for den lille motorcykel, som de brugte helt frem til 1976.
Nimbus endte med at have fået en fin position på det danske marked med denne model, som undergik mange forbedringer gennem tiden. Men tiden overhalede den. Der kom små biler på markedet som var mere praktiske, og som almindelige mennesker havde bedre råd til, og Nimbus tabte dermed kapløbet med disse.
Der er omkring 4.000 indregistrerede Nimbus’er tilbage, og produktionen af mærket er siden forsøgt genoptaget.
Af Magnus
- 2, nov, 2022
- 0 Kommentarer