Harley-Davidson – en legendarisk motorcykel

Motorcyklerne fra Harley-Davidson er kendte af de fleste der interesserer sig for de tohjulede køretøjer. Mærket er legendarisk med sine ‘choppere’, hvilket er navnet på de karakteristiske lave maskiner med det høje styr, som giver en tilbagelænet kørsel. Motorcykelentusiaster kan i øvrigt genkende den helt særlige Harley-lyd på lang afstand. Der er tale om en markant buldren, som sender et klart signal til omverdenen om, at her kommer en maskine med masser af power, som man bør respektere.

Harley-Davidson har rødder tilbage til 1904, og er således et af de gamle motorcykelbrands. Frem til i dag har det været ved at gå galt for producenten over flere omgange, men mærket produceres stadig og vil nok blive det i mange år fremover. Stifterne var de to kompagnoner William S. Harley og Arthur Davidsen fra byen Milwaukee i den amerikanske delstat Wisconsin. Senere kom flere fra Davidson-familien til.

Svær gang på jorden

Harley-Davidson havde i mange år succes med deres tohjulede maskiner, men det begyndte at gå galt, da man efter 1960 begyndte at fremstille små knallerter og motorcykler med totaktsmotorer, ikke blot i USA, men også i Italien. Kvaliteten var for ringe, og Harley-Davidson tabte imagemæssigt på dette, fordi folk ikke kunne forbinde de små køretøjer med det stolte mærke.

I 1969 blev fabrikken overtaget af American Machine and Foundry Company med en Davidson i spidsen frem til 1973. Herefter kom nye chefer til uden stort kendskab til motorcykelmarkedet, og i 1981 kom der et management-buy-out, hvor 13 medarbejdere fra virksomheden overtog aktiemajoriteten. Man erkendte hurtigt, at man ikke kunne konkurrere teknologisk med især de fremadstormende japanske producenter, så man valgte i stedet at satse på at gøre Harley-Davidson til et livsstils-brand. Man ville sælge en livsstil, og dette projekt lykkedes. En Harley er således i dag nok den mest ikoniske motorcykel der findes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *